Blogistiikka

Blogistiikka-palsta on LIMOWAn blogi, jossa limowalaiset ruotivat logistiikakeskuksiin liittyviä asioita. Kirjoituksilla halutaan herättää avointa ja monipuolista logistiikakeskuksiin liittyvää keskustelua ja levitttää aiheeseen liittyvää tietoa muun muassa kirja-arvosteluiden muodossa.

Kirjoitukset eivät ole LIMOWAn virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat omista kirjoituksistaan.

TUDI 4.0 – Nopeat syövät hitaat, digitalisaation hyödyntäjinäkin

Kirjoitti kirjoittaja päiväyksellä kategoriassa Kehittämishankkeet
  • Fontin koko: Suurempi Pienempi
  • Osumia: 2453
  • 0 kommenttia
  • Seuraa tätä artikkelia
  • Tulosta

Digitalisaatiosta puhutaan paljon kaiken mullistajana. Siinä onkin kiistatta hurjasti mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan luomisessa, mutta samalla meiltä unohtuu helposti se potentiaali, joka näihin teknologioihin sisältyy nykyisen liiketoiminnan ja erityisesti sen logistiikkaprosessien tehostamisessa.

Perinteisesti logistiikan digitalisaation ja automatisoinnin nähdään mullistavan suorittavaa työtä esim. varastoinnissa. Digitalisoinnin vaikutukset ovat kuitenkin merkittävät myös valkokaulustyön tuottavuuteen mm. automaattisen tietojenkäsittelyn (ATK = kaunis lyhenne!!) oikeasti yleistyessä myös teollisuuden materiaalivirran ohjauksessa ja sisälogistiikassa. TUDI – Teollisuuden digitaalinen uudistuminen – hankkeemme onkin pyrkinyt vastaamaan näihin kysymyksiin monella eri tapaa kokoamalla yhteen asiantuntijoita ja yrityksiä pohtimaan ratkaisuja näihin kysymyksiin.

Esillä onkin ollut työn tuottavuus, toiminnan virheettömyys ja joustavuus, joka voidaan saavuttaa automaattisen tunnistuksen ja reaaliaikaisen paikannuksen avulla. Samalla tässä on jäänyt hieman pimentoon yksi keskeinen kilpailukykytekijä: NOPEUS. Digitalisoituvat teollisuuden materiaalivirta antaa täsmällisen ja reaaliaikaisen tiedon saatavuudesta, sijainnista, kapasiteetista ja mahdollisesti myös kysynnästä. Miksi yritykset eivät käyttäisi tätä tietoa toiminnan ohjaamisen tukena nopeuttamaan prosessien läpimenoaikoja palvellen paremmin asiakkaitaan? Tämä nostaa samalla käyttöasteita ja parantaa muutenkin resurssitehokkuutta.

Rohkenen väittää, että NOPEUS on itse asiassa ehkä kaikkein vähiten hyödynnetty – ja edes havaittu – kehittämiskohde tuotannon materiaalivirrassa. Isossa kuvassa tilaus-toimitusprosessin nopeus on kiistatta yksi vahvimmin yrityksen suorituskykyä ja menestymistä ennustava operatiivisen tason muuttuja. Ikivanhat tutkimukset ovat osoittaneet sen roolin jopa merkittävämmäksi kuin tietojärjestelmien tai muiden käytössä olevien teknologioiden.

Hyödynnetään nyt näitä uusia digivälineitä myös nopeuden kehittämisessä. Haukkaamme samalla isomman palan markkinoita kilpailijoiltamme. Niin – ja TUDI 4.0 hankekin lähtee liikkeelle: siihen pääsevät ainakin nopeimmat mukaan vaikuttamaan sisältöihin!

0

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.

Kirjoita kommentti

Vieras perjantai, 22 maaliskuu 2019

uutisia jäseniltä