Yksi LIMOWA:n tapahtumakalenterissa usein esillä oleva tilaisuus on vuosittain Göteborgissa järjestettävä Logistik & Transport. Pitkältä tuntuneen pandemiatauon jälkeen LIMOWA:n edustaja pääsi jo toista vuotta peräkkäin yhdeksi päiväksi paikan päälle tapaamaan niin kotimaisia tuttavuuksia kuin kuulemaan myös kehitysaskelia Ruotsin puolelta. Tähän syksyyn osuikin nyt pariin kuukauteen useampi Ruotsiin suuntautunut LIMOWA-reissu: elokuun lopussa osallistuimme UIRR:n yhdistettyjen kuljetusten työpajaan ja lokakuun alussa vierailimme logistiikkakeskittymissä Tukholmasta Örebroon ulottuvalla vyöhykkeella, ja syvennyimme erityisesti yhdistettyihin kuljetuksiin.
Ehkä tässä on nyt vastavuoroisesti sitten hyvä nostaa esille erityisesti muutamia sisälogistiikan havaintoja, mutta lähdetään kuitenkin vielä liikkeelle kuljetuksista: Vaasa ja Uumaja nimittäin olivat esillä messujen seminaariohjelmassa myös tuoreilla kehitysaskelillaan. He haluavat olla edelläkävijä vihreällä merenkulkukorridorillaan, jossa operoi Wasaline, mutta tämä liittyy myös paljon suurempaan kuvaan:
- Reitillä nähdään huoltovarmuuden kannalta erityistä merkitystä. Tämä kytkeytyy myös Perämerenkaaren kehitykseen, jota olemme mm. Oulun kautta seuranneet.
- Keski-Ruotsissa on käynnissä valtava investointiaalto, kaupungit kasvavat Uumajan johdolla, ja tuolla voisi olla monelle suomalaisellekin markkinaa.
- UUMAJASTA ON TOIMIVA JA EDELLEEN KASVAVA INTERMODAALIJUNIEN VERKOSTO ETELÄ-RUOTSIN TERMINAALEIHIN, GÖTEBORGIN SATAMAAN JA EDELLEEN KESKI-EUROOPPAAN. PÄÄSTÖTÖN KULJETUSKETJU ON MAHDOLLISTA TOTEUTTAA VAASA-UUMAJA -REITIN KAUTTA.
- Fehmarnin tunnelin ja Rail Baltican eteneminen tulevat omalta osaltaan vaikuttamaan myös kuljetusreitteihin ja järjestelmien synkroinoimiseen. Jo niitä ennen, kuljetusmuotojen välillä saattaa olla hintadifferaatiota sääntelystä johtuen, kun laivaliikennekin siirtyy päästökaupan piiriin asteittain 1.1.2024 alkaen.
Sisälogistiikan puolella henkilökohtaisia intohimoja herätteli tuoreen jäsenyrityksemme ja suomalaisen startupin Kovasat Oy:n varastoautomaatti. Kokonaan itse kehitetty laitteisto (hyllyt tulevat muualta) ohjelmistoineen on täydellinen paketti kokolavavarastoautomaatiota kaipaavalle. Yrityksellä on myös täydentävää teknologiaa, mutta näin ilmiötasolla tämä varastoautomaatio on nyt pinnalla, ja hienoa, että tässä oli nyt perinteisempien (esim SSI Schäfer ja Weland, tai uudemmista AutoStore useamman integraattorin voimin) automaattien rinnalla myös toisenlaista uutta tarjontaa. Oleellinen kysymys tietysti on se, millaisiin prosesseihin ja laitoksiin tämä ratkaisu sopii? Ensimmäiset toteutetut laitteistot ovat Suomessa ja Ruotsissa mm. virvoitusjuomateollisuudessa valmistuville erille tehtävää puskuria, josta sitten noutavien rekkojen täyttökin on sujuvaa.
Yhtiön messuesitteissä puhutaan ”jopa 50% lisää kapasiteettia ja 30% matalammat kustannukset vähemmillä inhimillisillä virheillä”. Jos näitä lähtee peilaamaan vaikka vanhan WADELMA:n pohjalta peukalosääntöinä, että n. 30% varastoinnista on tilakustannusta ja siitä noin puolet ovat käytäviä. (Ja 60% henkilöstökulua, josta 2/5 keräilyyn…). Mutta jo pelkästään tilakustannuksen kautta tuleva säästöt rahassa – ja erityisesti energiakustannuksissa ja päästöissä ovat erittäin merkittäviä. Yhtenä sloganina esillä olikin ”hiilineutraali varastoratkaisu”. Tähän meidän on varmasti palattava LIMOWA-keskusteluissa.
Messuilla oli ilahduttavasti myös muuta LIMOWA-väkeä Optiscanista alkaen. Vaikka Göteborgin Transport & Logistik ei valtavan suuri olekaan, hienoa nähdä, että suomalaisia yrityksiä yrittää saada markkinaa myös muista Pohjoismaista. Ohjelmistoja oli useita TMS, WMS jne. sekä erilaisia alustoja datan yhdistelyyn. Tekoäly oli monessa esillä – ja erityisesti oheisohjelmistossa se oli yhdessä varastoautomaation kanssa suurin puheenaihe. Vaikka ihmiset tulivatkin paljon juttelemaan messuilla, tuoreimmat Ruotsin NATO-uutiset ja sen prosessien etenemisen vaikutukset logistiikkaketjuihin olivat yllättävänkin vähän esillä pl. jo todettu Vaasa-Uumaja -reitti & sen huoltovarmuusmerkitys. Viime vuoden vastaavilta messuilta noteerasimme korkeakoulujen projektit. Akateemisen puolen tuttuja oli muutamia kyllä käytävillä liikkeillä, mutta messuosastona näitä ei tällä kertaa ilmeisesti ollut.
Lisätietoja:
Heikki Lahtinen
heikki.lahtinen@limowa.fi
+358-50-3424056