Tavaravirtojen ohentuminen on vaikuttanut koko logistiikkaketjuun niin teollisuuden kun kaupan alalla. Digitalisaation myötä logistiikasta on tullut monimutkaisempaa ja teollisuuden piirissä räätälöinnin mahdollisuudet kasvavat, kun ainutlaatuisia komponentteja voidaan tilata ympäri maailmaa.
– Teollisuudessa ollaan kaupanalaa 3–5-vuotta jäljessä logistiikan tehokkuudessa ja laadussa. Tämä johtuu siitä, että teollisuudessa on panostettu enemmän tuotantojärjestelmiin ja logistiikka on jäänyt taka-alalle, toteaa LIMOWAN sisälogistiikka-työryhmän vetäjä Janne Viinikkala Leanwaresta.
– Nyt kelkka on kuitenkin kääntymässä. Tämä näkyy selkeästi teollisuuden logistiikan kehityshankkeiden määrässä, Viinikkala jatkaa.
Tärkeitä näkökulmia tämän päivän sisälogistiikassa ovat myös automaation kehittyminen ja muutokset varastoinnissa: miten toimii tehokas varasto, kun tavaravirrat ohenevat ja sisään tulee entistä enemmän silppua.
– Jos 10 vuotta sitten puhuttiin lavakäsittelyn automaatiosta, nyt ollaan yhä enemmän tekemisessä yksittäisten tuotteiden kanssa. Saksassa alan isoimmilla messuilla puhuttiin jo nettikaupan ”single item warehousing, zero touch” -logistiikasta, Viinikkala kertoo.
Tehokkaassa varastossa robotit ihmisten apuna
Osassa logistiikkakeskuksista on otettu käyttöön ihmisen kanssa yhteistyötä tekeviä robotteja eli ”cobotteja”. Ne on helppo ohjelmoida muutamassa minuutissa tekemään tiettyjä toimintoja yhteistyössä varastotyöntekijöiden kanssa.
– Cobotti voi esimerkiksi olla apuna keräilyssä tai pakkauksessa. Cobotti on yhä useammalle työkaveri, jonka kanssa puuhataan samassa työpisteessä.
Viinikkala ennustaa, että hintojen laskiessa robotiikka tulee lisääntymään varastoissa. Tämä vaatii yrityksen johdolta laajempaa ymmärrystä logistiikasta ja sen jalkauttamista myös työntekijöiden suuntaan.
– Automaatio kehittyy ja uusia ratkaisuja tulee koko ajan lisää. Pientä pakettia liikkuu enemmän, ja jos yrityksissä ei ole valmiuksia pysyä kehityksen mukana – hyödyntää uutta tekniikkaa logistiikan tehostamisessa, logistiikan kustannusten osuus tulee pitkällä juoksulla kasvamaan, Viinikkala ennustaa.
– Tämän takia tiedon levittäminen yrityksiin, kuten LIMOWA:n työryhmissä teemme, on erittäin tärkeä tehtävä myös taloudellisen kilpailukyvyn kannalta, Viinikalla painottaa.