Verkkokauppa ja sen logistiikka on globaali, monisäikeinen ketju, jossa jokaisen osa-alueen on toimittava saumattomasti yhteen. Verkkokaupan imu on kova myös Suomessa, vaikka sen rooli ei ole meillä vielä niin suureksi kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

– Verkkokaupan volyymista Keski-Euroopassa kertoo se, että osassa sen kaupungeista jakeluliikennettä on rajoitettu esimerkiksi kuorma-autojen osalta keskusta-alueella. Tällaiset muutokset tulevat varmasti leviämään myös meille Pohjoismaihin tulevaisuudessa, painottaa LIMOWA:n verkkokauppa-työryhmän vetäjä, Tapani Tilus Konecranes Finland Oy:stä.

Suomessa olisi Tiluksen mielestä tärkeä ymmärtää, miten verkkokaupan markkinajohtaja, Amazon toimii

– Se, miten Amazon vaikuttaa koko logistikkaketjuun tavaran ostohetkestä toimitukseen saakka, ja miten sen kautta myytävät tuotteet nousevat verkkohaussa esiin: tarvitaan laadukasta tuotetietoutta, dataa ja lisäksi pitää vielä saada ihmiset ostamaan ja suosittelemaan tuotteita muille. Jokaisen osa-alueen on toimittava saumattomasti yhteen, Tilus painottaa.

Nopea nouto oman reitin varrelta

Amazonin tulo Suomen lähimarkkinoille, ja ylipäänsä verkkokauppa, vaikuttaa olennaisesti myös kotimaisen logistiikan laatuun ja kehitystrendeihin.

– Nopeiden kuljetusten rooli ja Home Delivery tulevat vahvistumaan. Yksittäisiä paketteja kuljetaan kotiin saakka. Suomessa moni haluaa noutaa pakettinsa tosin mieluummin oman reitin varrelta, koska se on vielä huomattavasti edullisempi tapa, Tilus toteaa.

Posti on luonut laajan pakettilokeroverkoston ja markkinoille on tullut uusia toimijoita. Esimerkiksi kansainvälinen kasvuyritys Smartmile on kehittynyt uuden palvelun, joka mahdollistaa verkko-ostajille pakettien ohjauksen valittuun pakettiautomaattiin kaikista maailman verkkokaupoista. Suomessa automaatteja on käytössä K-ryhmän kaupoissa.

– Pilvipohjainen ohjelmistoalusta yhdistää pakettiautomaatit kaikkiin verkko-ostajiin, pakettipalvelujen tuottajiin, verkkokauppoihin ja paikallisiin kauppiaisiin. Avoin ja yhteiskäyttöinen kaupunkijakelualusta tehostaa pakettien jakelua kaupungeissa ja tekee siitä täysin asiakasohjautuvaa.

– Samalla jakeluliikenteen aiheuttama ympäristökuormaa pienenee, mikä vastaa tämän päivän vihreitä arvoja ja kehityssuuntaa luonnonsuojelun näkökulmasta, Tilus painottaa.

Pin It on Pinterest