Saimme olla toteuttamassa kahta vierailua ja fasilitoimassa niihin liittyviä työpajoja 12.-13.12.2023 Posti Transvalilla Vantaalla ja Konecranesin Agilon -yksikössä Tampereella. Kummassakin tilaisuudessa otsikkona oli ”automaatiosta eteenpäin” eli hahmottelimme ratkaisuja perinteistä jäykkää automaatiota täydentämään. Ensimmäinen vierailukohde oli tyypillinen laaja 3PL -moniasiakas/monikanavaympäristö ja jälkimmäinen taas enemmän kokoonpanoteollisuutta. Ensimmäinen on myös Postin pääterminaali, joten esimerkiksi verkkokaupan pakettien lajittelua oli mahdollisuus nähdä siellä laajasti.

Posti Transvalin tilaisuuden alussa meillä oli miniseminaari, joka toimi johdatteluna työpajasarjaan ja myös kickoffina tähän koko AILOG4.0 (Artificial Intelligence Enforced Logistics 4.0) -hankkeeseen. Yksi puhujista Konecranes Agilon -liiketoiminnan tuotekehityksen edustajista Teemu Oittinen alusti liki samankaltaisella setillä myös jälkimmäisen päivän työpajassa, kun kohteena oli Konecranes Agilonia mahdollisesti täydentävät ratkaisut. Siinä missä Teemu oli businesspuolen keynote, meillä oli ohjelmassa myös akateeminen keynote Dosentti Vesa Salmiselta kokonaisvaltaiseen tulokulmaan (tuotannon) logistiikan kehittämisestä.

AlustusPostiTransvalKickOff_12Joulu2023Lahtinen Holistic System Approach for Logistics_AILog 4.0_Salminen_Sent AlustusKonecranesAgilonKickOff_13Joulu2023 Konecranes_231209 Stakeholder Interviews LIMOWA _ AILOG40

Heikki Lahtinen johdatteli aiemmista TUDI-hankkeista tähän uuteen kokonaisuuteen ja työpajaan sekä kannusti vertaiskehittämiseen, yhteiseen havainnointiin ja innovointiin. Transval kertoi omista näkökulmistaan päivän aiheeseen ja kutsui yhteiset ideat tervetulleiksi.

Koska laitos on laaja – yli 90.000m2, siihen tutustumiseen oli varattu reilusti aikaa. Tämä onkin tärkeää, jotta voimme tehdä havaintoja aidoissa ympäristöissä ja keskustella niistä. Varsinaisissa työpajoissa myös vieraat aktivoituivat tuomaan esille ideoita siitä, miten toimintaa voitaisiin yrittää entisestään parantaa. LIMOWA on koostanut havainnoista erilliset yhteenvedot isännille ja toivotaan, että näistä syntyy myös jatkokehitysmahdollisuuksia eri osapuolille.

Jälkimmäinen työpaja 13.12.2023 oli hieman lyhyempi ja rakentui osin samojen teemojen ympärille. LIMOWA:n alustuksessa kerrattiin hieman enemmän aikaisempia havaintoja. Konecranes Agilon -esityksen pohjalta kerättiin myös tässä jälkimmäisessä työpajahavaintojen lisäksi vierailijoiden näkemyksiä kyselylomakkeella. Tästä on hieman yhteenvetoa alla (vasemmalla puolella 12.12 kysyttyjä ja oikealla 13.12. tarkasteltuja teemoja) yleiskuvan tarjoamiseksi vierailijoiden näkemyksistä.

AlustusKonecranesAgilonKickOff_13Joulu2023

Kiitos molempien tilaisuuksien isäntäorganisaatioille sekä näkemyksensä jakaneille vieraille. Toivottavasti näistä oli iloa meille kaikille. Ainakin täällä LIMOWA:n päässä hyödynnämme kerättyjä aineistoja sopivien pilottien ja jatkotekemisten identifioimiseksi. Automaatio voi tuoda tehokkuutta, mutta liiketoimintojen tarpeet ovat niin moninaisia, että siinä tarvittaneen jatkossa joustavampia ratkaisuja ja sopivaa tasapainoa koneiden ja ihmisten tekemän työn välillä.

Molemmat tilaisuudet järjestettiin osana Uudenmaan liiton AKKE (Alueiden kestävä kasvu ja elinvoima) -rahoituksella tehtävää AILOG4.0 (Artificial Intelligence Enforced Logistics 4.0) -hanketta.

Lisätietoja:

heikki.lahtinen@limowa.fi
050-3424056
LIMOWA ry

Pin It on Pinterest